Ptactwo łowne: kaczka krzyżówka

Kaczka krzyżówka jest najbardziej pospolitym gatunkiem ptactwa łownego, spotykanym niemal wszędzie, gdzie występuje woda.
Samiec od samicy różni się wyraźnie upierzeniem. Głowa i część szyi kaczora ma zieloną, metaliczną barwę, a niżej białą opaskę wokół szyi. Wolę jest ciemnobrązowe, grzbiet w odcieniach brązu, a podbrzusze popielate. Zarówno samiec, jak i samica mają na skrzydłach lotki z fioletowymi elementami. Samiec ma żółty dziób, natomiast samica w kolorze oliwkowym. Samica jest mniejsza, a jej ubarwienie jest bardziej jednolite, w odcieniach beżu i brązu.
Okres godowy kaczek krzyżówek rozpoczyna się wczesną wiosną, a gniazdowanie w kwietniu. Krzyżówki znoszą około 7-12 jaj, wysiadywanych przez 28 dni.
Młode w ciągu kilku godzin od wylęgu prowadzone są do wody, a zdolność do lotu nabywają po 2 miesiącach.
Ptaki te są roślinożerne, ale nie pogardzą kijankami, czy małymi owadami.
Kaczka krzyżówka to gatunek odlatujący z Polski na zimę, jednak zimować do nas przylatują kaczki z Europy północnej.
Na kaczki krzyżówki można polować między 15 sierpnia a 21 grudnia.